Допомогти нам, студентам, знайти себе надають можливість освітні проекти, організаторами яких є провідні компанії та громадські організації. Одним з таких є Весняна Школа НАЕК «Енергоатом» – безкоштовний проект для молоді, яка цікавиться енергетикою. Його організаторами є НАЕК «Енергоатом» та Молодіжна Енергетична Спільнота. Метою цього проекту є розповсюдження  знань про атомну енергетику та енергетику загалом, а також пошук майбутніх зацікавлених і вмотивованих кадрів. Близько 90% учасників – студенти-ядерщики з профільних факультетів КПІ та КНУ, проте також є і економісти, юристи та інші фахівці, які зацікавлені цією сферою. На лекціях розповідають спеціалісти у своїх сферах, вони відкрито та дружелюбно ставляться до слухачів, відповідають на всі питання, що виникають в аудиторії. Крім лекції організатори влаштовують інтерактиви, що надають змогу краще запам’ятати інформацію, що була розкрита під час лекцій.
Лекція Весняної школи

Лекція Весняної школи

Розповсюдженою була й командна робота, яка стосувалася завдання для «Конкурсу Інноваційних Ідей» – у цьому році це було «Обґрунтування впровадження технології Малого Модульного Реактора». Завдання складається з декількох частин та містить у собі технологічні, технічні, економічні та екологічні складові. На виконання завдання дається два тижня, а також до кожної команди прикріплюється куратор – молодий спеціаліст-ядерщик, що належить до організаторів проекту. Куратори допомагають, радять та надають інформацію, що може допомогти при створенні проекту. Потім один учасник з команди презентує інноваційну ідею перед суддями і ті обирають два кращі проекти – одна команда-переможець, а інша отримує нагороду за активну участь. По завершенню проекту для активних учасників школи організовується екскурсія на одну з діючих АЕС України. У Весняній Школі 2019 було близько 60 учасників, яких розділили на 6 команд. Всього ми прослухали 16 лекцій. Активну роботу здійснювали 17 лекторів, 5 суддів конкурсу: Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський, Генеральний директор «Холтек Україна» Сергій Тараканов, Директор ВП «Атомпроджектінжиніринг» Юрій Шейко, Директор ВП «Науково-технічний центр» Микола Власенко та Інженер дирекції міжнародного співробітництва НАЕК «Енергоатом» Ілля Краснуха. Перемогу здобула Команда № 4, а друге місце за активну участь зайняла Команда № 3,  представляла яку я, Заінчковська Маргарита. Всі команди отримали цінні призи та дипломи. Попереду нас ще чекає екскурсія на Южно-Український енергокомплекс, що включає в себе АЕС, ГЕС та ГАЕС.
Нагородження Команди №3

Нагородження Команди № 3

Презентація Команди №3

Презентація Команди № 3

Загалом, можу сказати, що це справді корисний та цікавий проект. За ці два місяці я поглибила свої знання з атомної енергетики. Тепер я розуміюсь не тільки у проблемах, а і перспективах атомної енергетики, знаю, як працює реактор та як перезавантажується паливо, як АЕС впливає на екологію, скільки енергоблоків працює у світі та багато чого іншого. Приємно вразила організація, ставлення та заохочувальні призи. Зараз я вмотивована продовжувати знайомитись з цією галуззю, дізнаватись більше, та, можливо, реалізувати себе саме у цій сфері. Адже енергетика – одна з важливих галузей економіки України і фахівці економісти тут також потрібні.  

Заінчковська Маргарита Студентка 2 курсу, групи УС-71