24 березня 2016 р. в НТУУ «КПІ» відбувся семінар за участю представників Агентства з розвитку міжнародного співробітництва при МЗС Держави Ізраїль – МАШАВ і міжнародного навчального центру «Кармель» ім. Голди Меїр. Зустріч проводили тренери вищезазначених організацій: Катерина Руденко і Наталія Мазор, а також Ольга Цупрікова – координатор проектів Посольства Держави Ізраїль в Україні. Участь в семінарі взяли близько 30 осіб, серед яких були начальник відділу міжнародних проектів Департаменту міжнародного співробітництва «КПІ» Сергій Шукаєв, директор Інституту післядипломної освіти Інна Малюкова, викладачі, студенти та аспіранти університету. На початку семінару Катерина Руденко провела презентацію щодо Агентства з розвитку міжнародного співробітництва при Міністерстві Закордонних Справ Держав Ізраїль. Вона дала узагальнену інформацію щодо програми МАШАВ, розповівши про саму програму, цілі, проекти і способи участі в них. Що ж собою являє МАШАВ? Машав – це Агентство з розвитку міжнародного співробітництва при Міністерстві Закордонних Справ Держави Ізраїль. МАШАВ був заснований в 1958р. з ініціативи ГолдиМеїр (в той час міністр закордонних справ) в якості центру з розповсюдження програм технічного та гуманітарного співробітництва в слаборозвинених країнах Африки, Азії, Латинської Америки і Океанії. Діяльність МАШАВ має 5 напрямів:
  • Курси в Ізраїлі. Це міжнародні курси, де учасники з різних країн навчаються в класах, заняття в яких проводяться на одній, зрозумілій для всіх мові, а також національні курси, що організовуються для учнів з конкретної країни.
  • Курси на «місцях». Ці курси проводяться на прохання приймаючої країни експертами з МАШАВ для навчання на «місцях». Вони охоплюють традиційні для МАШАВ сфери діяльності, в яких Ізраїль домігся успіхів, – сільське господарство, організацію суспільного життя, освіту, охорону здоров’я, охорону навколишнього середовища, гендерну рівність.
  • Короткострокові консультації. Експерти МАШАВ прибувають на прохання приймаючої країни для швидкого проведення спеціалізованих консультацій, допомоги в реалізації програм і досліджень в певній галузі.
  • Довгострокові консультації. Експерти МАШАВ прибувають на прохання приймаючої країни задля реалізації заздалегідь підготовлених планів або загальної оцінки пробного або довгострокового проекту.
  • Спільні дослідницькі програми. Здійснюються за сприяння МАШАВ у співпраці з США, Канадою, Іспанією, Німеччиною і Голландією в ряді розвинених країн.
Наразі цікавим є те, що один з проектів МАШАВ в даний момент розгорнуто в чотирьох південних областях України – Миколаївській, Запорізькій, Херсонській та Одеській. MASHAV Після Катерини слово взяла Наталя Мазур, яка розповіла про нетворкінг – діяльність, спрямовану на вирішення складних завдань шляхом створення і розвинення мережі друзів і знайомих. Іншими словами, нетворкінг – це вибудовування стійкихта довгострокових стосунків з людьми для подальшої взаємодопомоги. Також Наталія розповіла про 60-секундні самопрезентації, що використовуються в нетворкінгу, підкріпивши це практичними порадами щодо застосування прийомів, які роблять цю презентацію ефективною. В ході зустрічі було піднято кілька примітних питань, в тому числі питання про створення нетворкінг-мережі серед випускників НТУУ «КПІ». В цілому, з проведеного Наталею тренінгу, можна зробити висновок, що сьогодні в сфері бізнесу вкрай важливою є наявність зв’язків, і чим ширше коло цих зв’язків, тим ефективніше можна буде розвивати свою справу. Виходячи з позиції учасників семінару з боку університету, можна бути впевненим в тому, що зв’язок між агентством МАШАВ і КПІ на цій зустрічі не закінчиться – в подальшому будуть створюватися різного роду проекти, вигідні як для однієї, так і для іншої сторони. Степаненко Д.П., студент 1-го курсу ФММ НТУУ «КПІ»