Міжнародна кредитна академічна мобільність студентів за програмою «Eurasia» в Норвезькому університеті природних і технічних наук (NTNU), м. Йовік, Королівство Норвегія.

 У січні 2022 року ми разом з трьома студентами КПІ ім. Ігоря Сікорського за програмою академічної мобільності приїхали до одного з найбільших університетів у Норвегії – Норвезького університету природних і технічних наук (Norwegian University of Science and Technology), що має кампуси в трьох містах Gjøvik, Trondheim and Ålesund. Ми навчаємось у м. Gjøvik, на березі найбільшого озера о. Mjøsa, саме місто невелике та дуже затишне.

Підхід до викладання дисциплін в університеті дуже відрізняється від КПІ ім. Ігоря Сікорського: за рахунок меншої кількості предметів вивчення їх більш глибоке; багато гостьових лекцій від представників місцевих компаній; групові проекти за всіма предметами; багато референсів на наукові статті та практичні кейси. NTNU має потужну базу в напрямах, повʼязаних з Industry 4.0, штучним інтелектом та інноваційною діяльністю. Наша мобільність відбувається в рамках реалізації спільного проєкту кафедри міжнародної економіки та механіко-машинобудівного інституту КПІ ім. Ігоря Сікорського CPEA-LT-2017/10047 «NTNU-KPI Collaboration within Industry 4.0 Education».

З початку активної фази війни в Україні представники міжнародного відділу університету (Madeleine Midtgaard, Nina Sofie Holt, Joakim P. Berg), як і адміністрація та студенти, підтримують нас всіма силами. За це ми дуже вдячні їм. Ще до початку війни ми планували провести 26 лютого День України, щоб познайомити всіх з нашою культурою та звичаями. Підготовка до проведення заходу допомогла нам боротись з тривогою та стресом через активні дії війни. Ми розказали про війну, і як важливо всім разом боротись за свободу, розказали про культуру та звичаї, природу, почастували всіх українським борщем, варениками, голубцями та іншими стравами. Студенти були вражені та дуже зворушені. Проводили благодійні заходи для збору коштів на допомогу ЗСУ.

Хоч ми і не в Україні, та дуже переймаємось ситуацією і хочемо допомогти, як можемо. Ми відвідували мітинги на підтримку України та за припинення будь-яких звʼязків з росією.

Всі хочемо повернутись в Україну та брати участь у відбудові нашої економіки, застосовуючи набуті знання в Норвегії. Сподіваємось, що співпраця між КПІ ім. Ігоря Сікорського та NTNU буде продовжуватись і надалі, адже обмін досвідом є дуже важливим і корисним для обох університетів. Слава Україні!

Студентка групи УС-11мп Тетяна Роспопчук

Студент КПІ Роман Попов відвідав Азербайджан на запрошення ADA University

З 22 по 26 листопада студент освітньої програми «Міжнародна економіка» Роман Попов відвідував Азербайджан на запрошення ADA University. Роман переміг у всеукраїнському конкурсі есеїстики серед студентів «Українсько-азербайджанські дипломатичні відносини», який проводив ADA University. Окрім диплому та цінних подарунків, він отримав і запрошення відвідати Баку. У складі делегації з України, разом з Романом поїхала й куратор конкурсу есе, представник в Україні державної установи «Бакинський міжнародний центр мультикульутралізму» Марина Гончарук і студентка КНУКіМ Дар’я Пономаренко. У рамках візиту студенти пройшли навчальну програму «Leading the change» про відносини Азербайджану та ЄС. Серед спікерів програми були Петер Міхалко — Його Високоповажність посол ЄС в Азербайджанській Республіці; Ульє Пурга — експертка з Естонії; Чртомір Петер Фішінгер — радник відділу політики, економіки, преси та інформації у делегації ЄС в Азербайджані; Наргіз Ісмайлова — директор Центру підвищення кваліфікації в галузі досліджень ЄС (CEEUS), Університет ADA; Анар Велієв — декан ADA University, Школа громадських і міжнародних відносин. Також Роман разом з делегацією відвідав Посольство України в Азербайджані, де відбулася тепла зустріч з першим секретарем Посольства Дмитром Бережним і третім секретарем Олександром Дорофєєвим, які розповіли багато цікавої інформації про Азербайджан та особливості роботи українських дипломатів в Баку. Своїми враженнями про Азербайджан Роман поділився з журналістами азербайджанських медіа. Зокрема, журналістами державного телеканалу AzTv та телеканалу СВС. «Я надзвичайно вдячний ADA University та проректору пану Фарізу Ісмаілзаде за унікальну можливість відвідати Азербайджан та ознайомитися з навчальним процесом у провідному університеті Азербайджану. Я був вражений красою Баку, гостинністю і привітністю азербайджанців та тим, з якою теплотою там ставляться до України. Сподіваюся і надалі успішно долучатися до схожих конкурсів і програм», — розповів Роман Попов. Про схожі програми, за якими українські студенти можуть відвідати Азербайджан, можна дізнатися у кураторки українсько-азербайджанських молодіжних проектів Гончарук Марини.

Враження студентки УС-91 Вишневської Анастасії про Університет Кордови, Іспанія (University of Cordoba, Spain) під час кредитної мобільності в рамках програми ЄС «Еразмус+» (весна 2022 р.)

КатегоріяСпівробітництво

Університет Кордови розташований в історичному, а тому й туристичному місті Кордова з населенням трохи більше 300 тис. осіб. Стільки традиційних святкувань та історичних пам’яток годі і шукати у всій Іспанії.

В університеті нараховується 12 факультетів і 250 спеціальностей. Також до складу університету входить 100 дослідницьких центрів, 25 бібліотек і 16 музеїв. Кампуси розташовані по всьому місту, що потрібно мати на увазі, обираючи дисципліни на різних факультетах. В університеті навчається близько 21 тис. студентів. Мені сподобались внутрішні дворики з фонтанами та озелененням на території кампусів, де студенти можуть як навчатись, так і відпочивати. На кожному факультеті є кафетерія, а в одному навіть басейн і тренажерний зал.

Загалом на факультеті права та економіки немає дисциплін, які викладаються англійською мовою в першому семестрі, тому ліпше їхати на другий семестр. Стосовно особливостей, то для більшості викладачів на цьому факультеті все ж тяжко вільно викладати на англійській мові і часто використовується іспанська. Вибір дисциплін не широкий, найкраще буде для студентів 2–3 курсів. Позитивним аспектом цього є пришвидшене опанування мови.

З мого досвіду стиль викладання і процес оцінювання студентів дещо відрізняється від ситуації в КПІ. Протягом семестру є певна кількість об’ємних робіт-проектів (не більше 5 у моєму випадку), з яких формується ваш бал. Підвищити оцінку, будучи активним під час занять, неможливо. Проте, під час семестру немає хвилювання відповісти неправильно (так як це не оцінюється), тому загалом навчання проходить у більш розслабленому середовищі. Відвідування практично не береться до уваги, проте матеріали лекцій надаються у вигляді презентацій, з яких тяжко зрозуміти матеріал без пояснень викладача. Популярним є виконання завдань у командах. Особисто про себе можу сказати, що з 4 предметів дійсно подобаються 2.

Розклад дуже цікавий, деякі пари по 3 години, деякі по 1. Пара може починатись як у 8 ранку, так і бути з 18:00 до 21:00. Вони йдуть не по порядку і в університет ви можете приходити і по три рази на день. Стосунки між викладачами та студентами часто є дружніми.

Загалом, склалось досить позитивне враження про даний університет зі своїми перевагами та недоліками. Через мовний бар’єр іноді було важко порозумітись, проте, якщо ви знаєте іспанську, то подібних проблем буде менше. Позитивним моментом, безумовно, була значна кількість інших студентів за обміном. Однозначно рекомендую даний університет для тих, хто хоче повністю зануритись в іншу культуру та більше вивчити про функціонування Європейського Союзу (цей предмет викладають тут дуже добре).

Студентка УС-91, Вишневська Анастасія